Stap 3

Maak een belangenafweging

In deze stap weeg je de belangen van kinderen die je in stap 1 in beeld hebt gebracht en de andere belangen uit stap 2, tegen elkaar af. Hierbij staan de belangen van kinderen voorop ten opzichte van de andere belangen.

Kinderen kunnen minder goed voor hun eigen belangen opkomen dan volwassenen. Dat de belangen van kinderen over het hoofd worden gezien, is een reëel risico. Daarom moeten de belangen van kinderen de eerste overweging zijn. Dit betekent dat de belangen van kinderen zwaarder wegen en niet slechts één van de overwegingen zijn. Het kan dat, afhankelijk van de omstandigheden, andere belangen (bijvoorbeeld van andere kinderen, ouders, financiële afwegingen etc.) botsen met de belangen van kinderen in het doel dat je wil bereiken met je voorstel. Als dit het geval is, weeg dan zorgvuldig de belangen tegen elkaar af en kijk of er een geschikt compromis gevonden kan worden. Zorg ervoor dat dit goed gemotiveerd wordt. Onderbouw extra op punten waar het voorstel tegen de belangen van kinderen ingaat.

Loop voor deze afweging de volgende vragen langs:

  1. Zijn de rechten/belangen van kinderen gewaarborgd in het voorstel?
  2. Als er een negatieve impact op een kinderrecht is vastgesteld in stap 1: is het mogelijk om het voorstel aan te passen om deze negatieve impact te voorkomen?
  3. En zo niet, hoe kun je dan alsnog zoveel mogelijk tegemoet komen aan het kinderrecht of de kinderrechten die onder druk komen te staan?

Deelopbrengst

Na deze stap weet je hoe het voorstel bij kan dragen aan de verwezenlijking van kinderrechten, en wat er nodig is om kinderrechten voorop te stellen in je voorstel.